Spring over hovedmenu
Ditte (th.) har siden juni 2024 været i praktik hos T. Hansen og Mikael Sava-novic (tv.) i Nykøbing F. gennem Ungegarantien.
Ditte (th.) har siden juni 2024 været i praktik hos T. Hansen og Mikael Sava-novic (tv.) i Nykøbing F. gennem Ungegarantien.

Ungegarantien i Guldborgsund Kommune

Med Ungegarantien samarbejder Guldborgsund Kommune med kommunens virksomheder om at hjælpe kommunens unge med at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Guldborgsund Kommune har med inspiration fra Hjørring Kommune lavet deres egen version af Ungegarantien, hvor de arbejder målrettet med at få flere unge i job og uddannelse gennem partnerskaber med lokale virksomheder. Ungegarantien i Hjørring er et netværk bestående af virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der arbejder sammen om at skabe de bedste vilkår for unge i kommunen.

I Guldborgsund Kommunes version af Ungegarantien koordinerer kommunen indsatsen og hjælper virksomhederne, når tingene ikke kører glat. Fokus er på at skabe win-win-situationer, hvor virksomhederne ikke blot hjælper de unge, men også styrker deres egen rekruttering og profil som socialt ansvarlige arbejdspladser.

Virksomhederne forpligter sig til at tilbyde praktikpladser, mentorstøtte eller jobmuligheder og til at dele deres viden om arbejdsmarkedet. Samtidig hjælper virksomhederne med at sprede det gode budskab i deres netværk, så der kommer flere partnere til.

Ditte har både fået styr på angsten og en fastansættelse 

Ditte har siden juni 2024 været i praktik hos T. Hansen i Nykøbing F. gennem Ungegarantien. Ditte lider af angst og havde ved praktikkens start også en mindre depression. 

Ditte startede i praktikken hos T. Hansen med at arbejde på lager, hvor hun var skærmet for kundekontakt. Ditte har gennem forløbet arbejdet sig op til at arbejde fem dage om ugen og kan nu vejlede kunderne i butikken uden at få det dårligt. Ditte arbejder på, at hun på sigt også kan ekspedere kunder ved kassen.

Ditte fortæller, at den håndholdte indsats i Ungegarantien har været det helt rigtige for hende. Tidligere forløb med praktik og uddannelse er mislykkes, da der ikke har været nogen til at støtte Ditte igennem forløbet, når hun har følt, at hun ikke kunne klare det selv på grund af angsten. 

Ditte har fået det så godt, at hun ikke længere har behov for at tage sin medicin mod angst. Og da praktikken har været en succes, overgik Ditte til fastansættelse i T. Hansen den 1. maj 2025.

T. Hansen i Nykøbing F. er en af partnerne i Ungegarantien. Store Manager Mikael Savanovic fortæller, at samarbejdet med Ungegarantien har betydet, at forløbet er lykkedes hurtigere end sædvanligt. De hyppige opfølgninger, hvor alle parter sammen har aftalt næste mål for praktikken, har gjort en stor forskel.  

Fire trin til succes

Guldborgssund Kommune giver her deres bud på, hvad der kan være med til at få partnerskabet til at lykkes:

1. Start op med nogle få engagerede virksomheder

Identificér de virksomheder i jeres kommune, der allerede har et socialt engagement, og inviter dem ind til en dialog om, hvordan I sammen kan gøre noget for de unge. Derfra kan I sammen bygge og forme samarbejdet, og virksomhederne kan sprede budskabet i egne netværk og tiltrække flere partnere.

Du kan her se Guldborgsund Kommunes flyer til virksomheder 


2. Udpeg en eller flere koordinerende medarbejdere i kommunen

Dedikér en eller flere medarbejdere til at tovholde og koordinere partnerskaberne samt afholde dialogmøder og evt. prisarrangementer. Kommunen skal være synlig, tilgængelig og understøttende for virksomhederne, når der er behov for det. Samarbejdet skal tilpasses til den enkelte virksomheds behov og kapacitet, og kommunen skal sikre en løbende dialog for at afstemme forventninger og behov.

3. Lav aftaler og tydelig rollefordeling i partnerskabet

For at partnerskabet skal lykkes med at skabe resultater for de unge, er det en god ide at definere klare mål, roller og forventninger i samarbejdet. I Guldborgsund Kommune udarbejder de med en partnerskabsaftale med hver enkelt virksomhed, hvor virksomheden krydser af, hvad de konkret kan tilbyde de unge, hvad enten det er job, læreplads eller en mulighed for at snuse til, hvad et job på arbejdspladsen indebærer.

Du kan her læse partnerskabsaftalen


4. Anerkend parternes indsats

Fejr succeserne sammen med virksomhederne og de unge for at styrke motivationen og engagementet. I Guldborg-sund får virksomhederne i Ungegarantien et diplom. Det giver både anerkendelse til virksomheden og mulighed for at reklamere med, at være en del af ungegarantien.