Spring over hovedmenu
Billede af de frivillige erhvervsmentorer i Viborg
Jimmi (midt) har fået arbejde hos Jim (th.) ved hjælp fra sin erhvervsmentor Jørgen (tv.)

De frivillige erhvervsmentorer i Viborg Kommune

Viborg Kommune har skabt et frivilligt mentorkorps bestående af mere end 100 engagerede erhvervspersoner, der fungerer som rollemodeller og brobyggere til arbejdsmarkedet for kommunens unge.

Relationen mellem erhvervsmentorerne og de unge i Viborg Kommune bygger på tillid og frivillighed. Erhvervsmentorerne – der alle har lang erhvervserfaring og store netværk – arbejder i en zone, hvor den kommunale indsats ikke kan nå de unge, og det gør samarbejdet værdifuldt. 

Erhvervsmentorerne forpligter sig til at stille ca. tre timer til rådighed om måneden i minimum tre måneder og bidrager med netværk, branchekendskab og sit personlige engagement. 

Jørgens opbakning gjorde en forskel

Med god hjælp og støtte fra sin frivillige erhvervsmentor Jørgen, har Jimmi fået job hos Jim på produktionsvirksomheder BSM i Bjerringbro. Her arbejder han på tredje år. 

Det er første gang, Jimmi har haft en ansættelse på mere end otte måneder – også her har Jørgens opbakning gjort en væsentlig forskel.

Fire trin til succes

Viborg Kommune giver her deres bud på, hvad der kan være med til at få partnerskabet til at lykkes:

1. Start partnerskaber op med få erhvervsmentorer

Begynd med de erhvervspersoner, I allerede har kontakt med, som ønsker at gøre noget ekstra for kommunens unge. Hellere lykkes rigtig godt med få til en start, så de gode historier kan sprede sig. Gå i gang og lad det gro. 

Du kan her se Viborg Kommunes ”Postkort til erhvervsmentorer”


2. Fokuser på de gode relationer mellem mentor og ung

Gør det frivillige arbejde fleksibelt og personligt, og tag jer god tid til at finde det rigtige match mellem erhvervsmentoren og den unge. Lad være med at lave drejebøger for, hvordan kontakten skal foregå. Slip det fri, og giv erhvervsmentoren mulighed for at være mentor på sin egen måde.

Du kan her se en skabelon til den aftale, som erhvervsmentoren og den unge i Viborg indgår med hinanden

Du kan her se et postkort til de unge om det at have en erhvervsmentor

 

3. Udpeg en koordinerende medarbejder

Det er helt centralt, at der er en person i kommunen, som har overblik over det samlede mentorkorps og som mentorerne kan række ud til, hvis noget bliver svært. Ellers risikerer man ”hjælpeløse hjælpere”. Der er behov for en person, der både har forståelse for erhvervsmentorernes behov og faglig viden om, hvilke udfordringer, der kan være på spil for de unge. 


4. Fejr succeserne

Sørg for at anerkende de frivillige ved fx at arrangere hyldestarrangementer og uddele diplomer. Udover at anerkende mentorerne, kan det være med til at reklamere for jeres initiativ og motivere flere til at deltage. I Viborg Kommune har de lavet diplomer til erhvervsmentorerne.

Du kan her se diplomet til de frivillige erhvervsmentorer